2017 - 03 6770 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Kapsamında Sigorta Prim Ödemelerinin Bir Kısmının Ertelenmesi Hakkında


 
VERGİ SİRKÜLERİ
 
Sirküler Tarihi: 30.01.2017
Sirküler No :2017 / 03
Konu : 6770 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Kapsamında Sigorta Prim Ödemelerinin Bir Kısmının Ertelenmesi Hakkında
 
           
6770 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 27.01.2017 tarihli 29961 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
 
            İlgili kanunun 28. Maddesinde 5510 sayılı kanuna eklenen geçici 72. Madde ile sigorta prim ödemelerinin bir kısmının ertelenmesi imkanı getirilmiş olup, sirkülerimizin konusunu oluşturmaktadır.
 
            Sigorta Prim Ödemesi Ertelemesinden Yararlanacak Mükellefler
 
Sigorta primi borcu ertelemesinden 5510 sayılı Kanun’un 4/a (SSK) kapsamında sigortalı çalıştıran ve asgari ücret desteğinden yararlanan özel sektör işverenleri yararlanacaktır.
 
Asgari ücret desteğinden ister yararlanmış olsun ister yararlanmamış olsun kamu sektörü işverenleri ile asgari ücret desteğinden yararlanmayan özel sektör işverenleri sigorta prim borcu ertelemesinden yararlanmayacaktır.
 
Emekli olup SGDP ödeyerek çalışılan işçilere ait primler SGK prim ödeme ertelemesi kapsamına girmemektedir.
 
 
Sigorta Prim Ertelemesi’nde ilgili dönem prim tutarlarının tamamının ertelenmesi söz konusu olmayıp, ilgili madde hükümlerinde belirlenen şekilde indirilen tutarların ertelenmesi şeklinde uygulanacaktır.
 
Sigorta Prim Ödemesi Ertelemesinden Nasıl Yararlanılacaktır
 
            Bu kapsamda prim ertelemesinden yararlanma imkanı olan işyerlerinin herhangi bir başvuru yapmasına gerek bulunmamakta olup, sistem tarafından otomatik olarak hesaplama ve erteleme yapılacaktır. Asgari ücret desteğinde olduğu gibi SGK tahakkuk fişinde herhangi bir indirim olmayacak, bankaya prim ödemesi yapıldığında ertelenen prim tutarları düşülerek bakiye primler ödenebilecektir.
 
            Sigorta Prim Ödemesi Ertelenmesinden Hangi Dönemlerde Yararlanılacaktır
 
            Sigorta Prim Ödemesi Ertelemesinden 2016 yılı Aralık, 2017 yılı Ocak ve 2017 yılı Şubat dönemleri itibariyle yararlanılacak olup, bu dönemlere ait indirim konusu yapılan tutarlar sırasıyla 2017 yılı Ekim, 2017 yılı Kasım ve 2017 yılı Aralık aylarında ödenecektir.
 
            Sigorta Prim Ödemesi Ertelemesinde Ertelenen Tutarlar Nasıl Hesaplanacaktır
 
            Ertelemeye esas sigorta prim borcu asgari ücret desteğinden yararlanılan gün sayısının günlük 60 TL ile çarpımı sonucu bulunacak sigorta primine esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanacaktır. Buna göre, ertelemeye esas tutar;
 
Ertelenecek Borç=Asgari Ücret Desteğine Esas Prim Gün Sayısı X 60 TL X % 34,5 (işçi ve işveren prim oranı toplamı)
 
formülü uygulanarak bulunacaktır.
 
Ertelenecek prim tutarı asgari ücret desteğinden yararlanılan gün sayısına göre işverenin çalıştırdığı her bir sigortalı için ayrı ayrı hesaplanacaktır. Burada önemli olan asgari ücret desteğinden faydalanılan gün sayısı olup, toplam çalışan sayısının bir önemi bulunmamaktadır.
 
Örnek : X a.ş. firmasının 2016 yılı Aralık döneminde asgari ücret desteği alan 10 çalışanı ve bu çalışanların ilgili dönemde toplam 300 prim ödeme gün sayısı bulunmaktadır. Bu durumda ertelenebilir prim tutarı hesaplaması aşağıdaki gibi olacaktır;
 
Ertelenecek Borç=Asgari Ücret Desteğine Esas Prim Gün Sayısı X 60 TL X % 34,5 (işçi ve işveren prim oranı toplamı)
 
Ertelenecek Borç= 300*60 TL*%34,5
= 6.210 TL
 
X a.ş. firması bu tutarı 2017 yılı Ekim ayı içerisinde SGK tarafından belirlenecek tarihe kadar ödemesi halinde bu aylara ilişkin primler süresinde ödenmiş sayılacaktır.
 
            Sigorta Prim Ödemesi Ertelemesinde Ertelenen Tutarların Ödenmemesi
 
Ertelenen sigorta primlerinin SGK tarafından belirlenecek sürelerin sonuna kadar ödenmemesi halinde yasal ödeme süresi geçmiş borçlar ödenmediği sürece borcun ödeme süresinin dolduğu tarihten sonra verilecek ilk aylık prim ve hizmet belgelerinden dolayı 2016 yılı ve öncesinde tescil edilen işyerleri hariç olmak üzere asgari ücret desteğinden yararlanılması mümkün olmayacaktır.
 
 
 
 
Sigorta Prim Ödemesi Ertelemesinden Yararlanma Şartları
           
            2016 yılı Aralık, 2017 yılı Ocak ve 2017 yılı Şubat aylarında sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanabilmek için, 2016 yılı Aralık, 2017 yılı Ocak ve 2017 yılı Şubat aylarında erteleme kapsamı dışında kalan sigorta primi borçlarının yasal süresi içinde ödenmesi gerekmektedir. Erteleme kapsamı dışında kalan sigorta primi borçlarının yasal süresinde ödenmemesi halinde 2016 yılı Aralık, 2017 yılı Ocak ve 2017 yılı Şubat aylarında sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanılması mümkün olmayacaktır.
 
            Sigorta Prim Ödemesi Ertelemesinden Yararlanma Zorunluluğu Bulunmamaktadır
 
            Sigorta Prim Ödemesi Ertelemesi bulunulan dönemlere ait prim borçlarının tamamını vadesi içinde ödemek isteyen işverenler indirim sonrası kalan tutarı yasal süresi içinde ödedikten sonra tekrar ödeme talebinde bulunmaları halinde ertelenmiş prim borçlarını da ödemeleri mümkün bulunmaktadır.
 
Saygılarımızla,
Boğaziçi Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim A.Ş.