2017 - 17 - 6824 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında

 

VERGİ SİRKÜLERİ

 

 
Sirküler Tarihi: 08.03.2017
Sirküler No :2017 / 17
 

Konu : 6824 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında

 

 

           

 

            6824 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun08.03.2017 tarihli 30001 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
 
            Vergiye Uyumlu Mükelleflere Vergi İndirimi
 
Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerinden (finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere), belirtilen şartları taşıyanların yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’i, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilir.
 
Hesaplanan indirim tutarı, her hâl ve takdirde 1 milyon Türk lirasından fazla olamaz. Bu tutar her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır.
 
Örneğin 2017 yılında 1.000.000,00 TL Kurumlar Vergisi Matrahı beyan eden bir mükellefin hesaplanan kurumlar vergisi 200.000,00 TL olmakla beraber gerekli diğer şartları taşıması durumunda hesaplanan verginin % 5’i olan (200.000,00*%5)= 10.000,00 TL indirim konusu olacak ve mükellef ilgili dönemde (200.000,00-10.000,00)= 190.000,00 TL kurumlar vergisi ödeyecektir.
 
Hesaplanan verginin örneğin 21.000.000,00 TL olması durumunda % 5’i (21.000.000,00*%5)=1.050.000,00 TL olacağından indirim oranı 1.000.000,00 TL olarak dikkate alınacak bu durumda ilgili mükellef (21.000.000,00-1.000.000,00)=20.000.000,00 TL ödeyecektir.
 
İndirilecek tutarın ödenmesi gereken vergiden fazla olması durumunda kalan tutar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilebilir.                                                                                                                             Bu süre içinde mahsup edilemeyen tutarlar red ve iade edilmez. Örneğin 20.000,00 TL hesaplanan kurumlar vergisi bulunan bir mükellefin hak ettiği indirim oranı (20.000,00*%5)=1.000,00 TL iken yıl içinde kesinti suretiyle ödenen vergilerinin 19.500,00 TL olması sebebiyle ödenecek vergisi 500,00 TL olarak hesaplanmakta geri kalan (1.000,00-500,00)=500,00 TL mükellefin talebi halinde diğer vergilerinden mahsup edilebilecektir.                                                                                                                  Gelir vergisi mükelleflerinin yararlanacağı indirim tutarı, ticari, zirai veya mesleki faaliyet nedeniyle beyan edilen kazançların toplam gelir vergisi matrahı içerisindeki oranı dikkate alınmak suretiyle hesaplanan gelir vergisi esas alınarak tespit edilir.
 
Söz konusu indirimden faydalanabilmek için;                                                                                  
1. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla (örneğin 2018 yılında verilen 2017 yılı beyannamesi için 2017 yılı ile beraber 2016 ve 2015 yılına) ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş  ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin kanuni süresinde ödenmiş olması,         Ancak Kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler bu şartın ihlali sayılmaz.
Her bir beyanname itibarıyla 10 Türk lirasına kadar yapılan eksik ödemeler bu şartın ihlali sayılmaz.                                                                                                                
2. 1 numaralı bentte belirtilen süre içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması (Yapılan tarhiyatların kesinleşmiş yargı kararlarıyla veya 213 sayılı Vergi Usul Kanununun uzlaşma ya da düzeltme hükümlerine göre tamamen ortadan kaldırılmış olması durumunda bu şart ihlal edilmiş sayılmaz.),                                                                                 
3. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları dâhil) 1.000 Türk lirasının üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması,
şarttır.
İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki 4 takvim yılında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 359 uncu (Kaçakçılık Suçları ve Cezaları) maddesinde sayılan fiilleri işlediği tespit edilenler, bu madde hükümlerinden yararlanamazlar.
 
Vergi indiriminden yararlanan mükelleflerin, öngörülen şartları taşımadığının sonradan tespiti hâlinde ilgili vergilendirme döneminde indirim uygulaması dolayısıyla ödenmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh edilir. Bu hüküm, indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yılda herhangi bir vergiye ilişkin beyanların gerçek durumu yansıtmadığının indirimden yararlanıldıktan sonra tespiti üzerine yapılan tarhiyatların kesinleşmesi hâlinde de uygulanır ve bu takdirde indirim uygulaması dolayısıyla ödenmeyen vergiler açısından zamanaşımı, yapılan tarhiyatın kesinleştiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlar.
 
Vergi beyannamesi ve vergi ibareleri, Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken vergi beyannameleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergileri ifade eder.
 
Bu indirim uygulaması 1/1/2018 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
 
            Çalışma Veya Oturma İzni Alarak 6 Aydan Daha Fazla Yurt Dışında Yaşayan Türk Vatandaşları İle Türkiye’de Yerleşmiş Olmayan Yabancı Uyruklu Gerçek Kişiler İle Kanuni Ve İş Merkezi Türkiye’de Olmayan Ve Bir İş Yeri Ya Da Daimi Temsilci Vasıtasıyla Türkiye’de Kazanç Elde Etmeyen Kurumlara Yapılan Konut Veya İş Yeri Teslimleri Kdv’den İstisna Edilmiştir
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun İstisnalar başlıklı 13. Maddesinin 1. Fıkrasına eklenen bent ile ;
Konut veya iş yeri olarak inşa edilen binaların ilk tesliminde uygulanmak ve bedeli döviz olarak Türkiye’ye getirilmek kaydıyla, Gelir Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının 2 numaralı bendinde belirtilenResmi daire ve müesseselere veya merkezi Türkiyede bulunan teşekkül ve teşebbüslere bağlı olup adı geçen daire, müessese, teşekkül ve teşebbüslerin işleri dolayısiyle yabancı memleketlerde oturan Türk vatandaşları” hariç olmak üzere;
Çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları,
Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler
 Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlara,
 01.04.2017 tarihinden itibaren yapılan konut veya iş yeri teslimleri kdv’den istisna edilmiştir.
 Şu kadar ki bentte öngörülen şartları taşımadığı hâlde istisnanın uygulandığının tespit edilmesi hâlinde zamanında tahsil edilmeyen vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizinden mükellef ile birlikte alıcı müteselsilen sorumludur.
 

İstisna kapsamında teslim alınan konut veya iş yerinin bir yıl içerisinde elden çıkarılması hâlinde zamanında tahsil edilmeyen verginin, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre hesaplanan tecil faiziyle birlikte tapu işleminden önce elden çıkaran tarafından ödenmesi şarttır.

 

          
          
 
İnşaat Sektörüne İlişkin Damga Vergisi 1 Sayılı Tabloda Değişiklik Yapılmıştır
488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun “I. Akitlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün “A. Belli parayı ihtiva eden kağıtlar:” başlıklı fıkrasına (13) numaralı bentten sonra gelmek üzere aşağıdaki bentler ile anılan Kanuna ekli (2) sayılı tablonun “V-Kurumlarla ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün (25) numaralı fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
            14. Resmi şekilde düzenlenen kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri (Binde 9,48)                                                                                                             15. Resmi şekilde düzenlenen kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat sözleşmeleri kapsamında yapı müteahhitleri ile alt yükleniciler arasında düzenlenen inşaat taahhüt sözleşmeleri (Binde 9,48)
16. Kat karşılığı veya hasılat paylaşımı inşaat işlerine ilişkin danışmanlık hizmet sözleşmeleri (Binde 9,48)
17. Yapı denetimi hizmet sözleşmeleri (Binde 9,48)
Oranında damga vergisi uygulanacaktır.
 
26. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında proje yürütücüsü sivil toplum kuruluşları ile bu projelere destek veren kamu kurum ve kuruluşları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları arasında düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden istisna edilmiştir.
Gayrimenkullerin Tapuda Satış Yoluyla Devri İşlemine İlişkin Tapu Harcı Oranını Farklılaştırmaya Dair Bakanlar Kuruluna Yetki Verilmiştir
492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (4) sayılı tarifenin “I-Tapu işlemleri” başlıklı bölümünün (20) numaralı fıkrasının (a) bendine aşağıdaki paragraf eklenmiştir.
Bakanlar Kurulu, bu bende ilişkin kanuni nispeti, gayrimenkullerin türleri, gayrimenkul sertifikası karşılığı edinimi, sınıfları, büyüklükleri, bulunduğu yer ve vergi değerleri itibarıyla birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere, bir katına kadar artırmaya, onda birine kadar indirmeye yetkilidir.
 

Saygılarımızla,

Boğaziçi Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim A.Ş.