2017 - 44 - Vergi Usul Kanunu 95 Sıra No’lu Sirküleri Pişmanlık ve Islah Hakkında

VERGİ SİRKÜLERİ
Sirküler Tarihi: 15.09.2017
Sirküler No :2017 / 44
Konu : Vergi Usul Kanunu 95 Sıra No’lu Sirküleri Pişmanlık ve Islah Hakkında
 
 
 Gelir İdaresi Başkanlığının 12.09.2017 tarihinde yayınlamış olduğu Vergi Usul Kanunu’nun 371. Maddesinin uygulanmasına yönelik  Vergi Usul Kanunu 95 / 2017 - 8 Sayılı Pişmanlık ve Islak başlıklı sirküleri aşağıdaki gibidir.
 
 
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ/95
 
Konusu: Pişmanlık ve ıslah
Tarihi: 12/09/2017
Sayısı: VUK-95/ 2017-8
 
1. Giriş
       213 sayılı Vergi Usul Kanununun "Pişmanlık ve ıslah" başlıklı 371 inci maddesinin uygulamasına yönelik açıklamalar bu Sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.
 
2. Açıklama
       213 sayılı Kanunun 371 inci maddesinde, beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezasını gerektiren kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber veren mükelleflere vergi ziyaı cezası kesilmeyeceği hükme bağlanmış ve mükelleflerin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmeleri için gereken şartlar beş bent halinde sayılmıştır.
      Diğer taraftan, anılan Kanunun 134 üncü maddesinde, vergi incelemesinden maksadın, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak olduğu açıklanmış, bu madde ve müteakip maddelerde vergi incelemesine ilişkin hükümlere yer verilmiştir.
      Pişmanlık müessesesi; mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunda önemli bir işleve sahip olduğu gibi idare ile mükellefler arasındaki uyuşmazlıkları azaltmakta, idarenin kaynaklarını ve zamanını daha etkin olarak kullanmasına katkı sağlamaktadır. 
      Bu itibarla, başkaca bir sebep bulunmadığı müddetçe, sırf pişmanlıkla beyanname verdikleri gerekçesiyle mükellefler uygulamada vergi incelemesine ve takdire sevk edilmemekte, pişmanlıkla beyanname verilmesinin sevk nedeni olarak değerlendirilmesi ve mükelleflerin bu nedenle incelemeye ve takdire sevk edilmesi de mümkün bulunmamaktadır.
      Duyurulur.  
 
 
                                                                                                                                                                                                                                                             Adnan ERTÜRK
  Gelir İdaresi Başkanı
 
 
Saygılarımızla,

Boğaziçi Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim A.Ş.