2017 - 54 - 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Torba Kanun) Yayınlanarak Yürürlüğe Girmiştir.

 
VERGİ SİRKÜLERİ
Sirküler Tarihi: 06.12.2017
Sirküler No :2017 / 54
Konu : 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (Torba Kanun) Yayınlanarak Yürürlüğe Girmiştir.
 
Bazı Vergi Kanunları İle Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 5 Aralık 2017 tarih ve 30261 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu sirkülerimizin konusunu 7061 sayılı kanun ile vergi kanunlarına getirilen düzenlemeler oluşturmaktadır.
1-) Gelir Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler.
a-) Kira gelirlerine uygulanan götürü gider oranı % 15’e düşürüldü.
Gelir Vergisi Kanunu’nun Giderler başlıklı 74. Maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan götürü gider oranı % 25’den % 15’e düşürülmüş olup, ilgili fıkranın yeni şekli aşağıdaki gibidir.
“Mükellefler (hakları kiraya verenler hariç) diledikleri takdirde yukarıda yazılı giderlere karşılık olmak üzere hasılatlarından %15ini götürü olarak indirebilirler. Götürü gider usulünü kabul edenler iki yıl geçmedikçe bu usulden dönemezler.”
Söz konusu düzenlemede yer alan götürü gider oranı 01 Ocak 2017 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanacaktır.
b-) Net asgari ücreti 1.404,06 TL’nin altına düşenlere agi ilavesi yapıldı.
Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen Geçici 87’nci madde ile 2017 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin net ücretleri bu kanunun 103 üncü madesinde yazılı tarife nedeni ile 32 nci maddedeki esaslara göre sadece kendisi için asgari geçim indirimi hesaplanan asgari ücretlilere, 2017 yılı Ocak ayına ilişkin ödenen net ücretin altında kalanlara bu tutar ile 2017 yılı Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin olarak aylık hesaplanan net ücreti arasındaki fark tutar ücretlinin asgari geçim indirimine ilave edilir.
Bu maddenin yayımlandığı tarih itibarıyla birinci fıkrada yer alan dönemlere ilişkin olarak verilmiş olan muhtasar beyannamelerde beyan edilen ve birinci fıkra hükmü kapsamında ilave asgari geçim indirimi uygulanamaması nedeniyle çalışanlarca fazla ödenen vergiler, bunlara iade edilmek üzere, vergi sorumlularınca bu maddenin yayımı tarihinden sonra verilecek muhtasar beyannameler üzerinde hesaplanan vergiden mahsup edilmek suretiyle reddolunur.
Söz konusu düzenleme 01.09.2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 05.12.2017 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
2-) Kurumlar Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler
a-) Kurumlar Vergisi Oranının % 22’ye çıkarılması
Kurumlar Vergisi Kanunu’na eklenen Geçici 10’uncu madde ile bu Kanunun 32 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan %20 oranı, kurumların 2018, 2019 ve 2020 yılı vergilendirme dönemlerine (özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar için ilgili yıl içinde başlayan hesap dönemlerine) ait kurum kazançları için %22 olarak uygulanır.
Bakanlar Kurulu, birinci fıkrada yazılı % 22 oranını % 20 oranına kadar indirmeye yetkilidir.
Söz konusu düzenlemede yer alan oranlar 2018 yılı birinci geçici vergi döneminden itibaren uygulanmaya başlanacaktır.
b-) Taşınmaz satış kazancı istisnası %75’den %50’ye indirilmiş ayrıca bankalara borçlu olanların devrettikleri varlıkların elden çıkarılmasından kaynaklanan istisnanın kapsamı genişletilmiştir
Kurumlar Vergisi Kanunu’nun istisnalar başlıklı 5 inci maddesinde yapılan değişiklik ile kurumların iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından doğan kazançlara uygulanan %75 oranındaki istisna 5 Aralık 2017 tarihinden itibaren % 50’ye indirilmiştir.
Ayrıca Kurumlar Vergisi Kanunu’nun beşinci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan ve bankalara borçlu olanların ve bunların kefillerinin, bu borçlara karşılık olarak taşınmaz ve iştirak hisselerinin bankalara devrinden doğan kazançları ve bankaların bu şekilde elde ettikleri kıymetlerin satışından doğan kazançlarına tanınan kurumlar vergisi istisnası, banka dışı finansal kurumlar olan finansal kiralama ve finansman şirketlerini de kapsayacak şekilde genişletilmiştir.Ayrıca mevcut düzenlemede yer alan % 75 istisna oranı taşınmazlar için % 50, diğer kıymetler için % 75 olarak yeniden belirlenmiştir. Söz konusu madde hükümleri 01 Ocak 2018 de yürürlüğe girecektir.
c-) Kooperatiflerle ilgili muafiyet hükümlerinde değişiklik yapıldı.
 Mevcut uygulamaya göre kooperatifler ortak dışı işlem yaptıkları takdirde muafiyetlerini kaybetmekte ve kurumlar vergisi mükellefi olarak vergiye tabi tutulmaktadırlar. Bu durum kooperatiflerin istisnai nitelikteki ortak dışı işlemleri nedeniyle muafiyetten mükellefiyete geçmelerine sebep olmakla birlikte vergi idaresince yapılan tespitler neticesinde cezalı tarhiyatlara da muhatap olmaları sonucunu doğurabilmektedir.
Bu kanunun 88. Maddesi ile getirilen düzenlemede; kooperatiflerde ortak dışı işlemlerden ne anlaşılması gerektiğine, kooperatiflerin faaliyetlerinin icrasına mahsus olarak iktisap ettikleri demirbaş, makine, teçhizat, taşıt vb. maddi duran varlıklarının ekonomik ömürlerini tamamladıktan sonra elden çıkarılmalarının ortak dışı işlem olarak kabul edilmeyeceğine, kopereatiflwerin iktisadi işletmelerinden ve tam mükellefiyete tabi başka bir kurumun sermayesine katılımlarından kazanç elde etmelerinin ve bu kazançların daha sonra ortaklara dağıtılmasının muafiyete etkisi olmadığına, ortak dışı işlemlerden elde edilen kazançların vergilendirilmesine ilişkin usul ve esasların Maliye Bakanlığınca belirleneceğine ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Söz konusu düzenleme 01 Ocak 2018’de yürürlüğe girecektir.
3-) Katma Değer Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler
a-) Roaming Hizmetine İlişkin Katma Değer Vergisi İstisnası
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17 nci maddesinde değişiklik yapılması suretiyle cep telefonu abonelerinin yurtdışında yaptıkları kullanımlara ilişkin yurtdışında bulunan operatör tarafından, yurtiçindeki operatöre verilen roaming hizmetine ilişkin bedel ile bu bedelin yurtiçindeki operatör tarafından aboneye yansıtılması, katma değer vergisinden istisna edilmiştir. Dolayısıyla söz konusu hizmetlere ilişkin bedeller, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 39 uncu maddesindeki hüküm gereğince özel iletişim vergisinden de istisna olacaktır. Söz konusu düzenleme 01 Ocak 2018’de yürürlüğe girmektedir.
b-) Bankalara borçlu olanların devir ve teslimlerine tanınan katma değer vergisi istisnasının kapsamı genişletilmiştir
Bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin bankalara devir ve teslimlerinde tanınan katma değer vergisi istisnası, finansal kiralama ve finansman şirketlerine yapılan devir ve teslimlerde de sağlanmıştır. Söz konusu düzenleme 01 Ocak 2018’de yürürlüğe girmektedir.
4-) Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler
a-) Engellilerin ÖTV’siz araç alımına sınırlama getirildi
Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7. Maddesinin birinci fıkrasının;(2) numaralı bendinin (a) ve (c) alt bentlerinin parantez içi hükümlerinde yer alan “motor silindir hacmi 1.600 cm3’ü aşanlar” ibaresi “hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL’yi aşanlar” şeklinde yine aynı kanununa ekli (II) sayılı listenin 87.03 G.T.İ.P numarasında “Diğerleri” satırı altında yer alan mallardan; özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi dahil gümrük vergilerine ilişkin istisna uygulanmaması durumunda belirlenecek gümrüklenmiş değeri 200.000 TL’yi aşanlar şeklinde değiştirilmiştir.
Böylece engellilerin ötv’siz araçları ilk iktisabında uygulanan motor silindir hacmine bağlı sınırlama kaldırılmıştır. Araç alımındaki sınırlama tüm vergiler dahil 200.000,00 TL’yi aşmayan araçlar şeklinde yeniden düzenlenmiştir. Bu tutarın her yıl yeniden değerleme oranında artırılması hüküm altına alınmıştır.Söz konusu madde hükümleri 01 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecektir.
b-) Makaronlara ilişkin ÖTV ölçütleri belirlendi
Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 11. Maddesinin (2) numaralı fıkrasının (b) bendinde yer alan “perakende satışa sunulan sigaraların birim ambalajı içinde yer alan her bir sigara” ibaresi “perakende satışa sunulan sigaraların ve makaronların birim ambalajı içinde yer alan her bir sigara veya her bir makaron” şeklinde ve “20 adet sigaradan”ibaresi “20 adet sigaradan, 50 adet makarondan” şeklinde değiştirilmiştir.
Makaron : Sarmalık kıyılmış tütün mamulü tüketiminde kullanılan içi boş sigara tüpünü ifade etmektedir.
Yine aynı kanunun 12 nci maddesinin (2) numaralı fıkrasının (b) bendinde yer alan “her bir sigara adedi” ibaresi “ her bir sigara veya makaron adedi” şeklinde değiştirilmiştir. Söz konusu madde hükümleri 05 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe girecektir.
c-) Meyvalı gazozlar, diğerleri ve makaronlarÖTV (III) sayılı listeye eklenmiştir.
4760 sayılı kanunun ekinde yer alan (III) sayılı listenin;
a) (A) cetveline aşağıdaki mallar eklenmiştir.
G.T.İ.P No
Mal İsmi
Vergi Oranı (%)
Asgari Maktu Vergi Tutarı (Tl)
20.09
Meyve Suları (üzüm şırası dahil) ve sebze suları(fermente edilmemiş ve alkol katılmamış), ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmış olsun olmasın (Yalnız ambalajlanmış olanlar ve/veya toptan teslime konu edilenler) (Sebze suları ve Türk Gıda Kodeksine göre % 100 meyve suyu sayılanlar hariç)
10
-
22.02
Sular (mineral sular ve gazlı sular dahil) (ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmış veya aromalandırılmış) ve alkolsüz diğer içecekler (20.09 pozisyonundaki meyve ve sebze suları hariç) (Yalnız ambalajlanmış olanlar ve/veya toptan teslime konu edilenler) (Doğal mineralli doğal maden suyu ile üretilmiş, tatlandırılmış, aromalandırılmış meyveli gazlı içecekler ile 2202.10.00.00.11, 2202.10.00.00.12, 2202.10.00.00.13, 2202.91.00.00.00 hariç
10
-
2202.10.00.00.11
Sade Gazozlar
10
-
2202.10.00.00.12
Meyvalı Gazozlar
10
-
2202.91.00.00.00
Alkolsüz Biralar
10
-
 
Söz konusu madde hükümleri 01 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecektir.
b) (B) cetveline aşağıdaki mal eklenmiştir.
G.T.İ.P No
Mal İsmi
Vergi Oranı (%)
Asgari Maktu Vergi Tutarı (Tl)
4813.10.00.80.00
Diğerleri (Makaron)
65,25
0,0994
 
Söz konusu madde hükümleri 05 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe girecektir.
5-) Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nun 2 nci maddesine eklenen hükümle taşıtın teslimi, ilk iktisabı ve ithalinde, (vade farkı ile hesaplanan özel tüketim vergisi hariç) katma değer vergisi matrahını oluşturan değerler taşıt değeri olarak tanımlanmaktadır.
Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin vergilendirme usulü değiştirilerek mevcut vergilendirme ölçütlerine taşıt değeri de eklenmektedir. Mevcut tarife, 2017 yılı ve eski model taşıtlar için uygulanmak üzere geçici maddede (I/A) sayılı tarifede düzenlenmekte, 1.1.2018 tarihinden itibaren kayıt ve tescil edilen taşıtlar için ise (I) sayılı tarifede yapılan değişiklik uygulamaya konulmaktadır. Diğer taraftan motorsikletlerin vergilendirilmesinde ölçütler değiştirilmemekte ve mevcut tarifede yer alan, “ Taşıt Değeri” ve “Satır Numarası” sütunları olmaksızın, vergi tutarları korunmaktadır.
01 Ocak 2018 tarihinden itibaren kayıt ve tescil edilen araçlara uygulanacak MTV tutarları aşağıdaki gibidir.
Motor Silindir Hacmi  (cm³)
Taşıt Değeri (TL)
Satır Numarası
1
Taşıtların Yaşları İle Ödenecek Yıllık Vergi Tutarı (TL)
 
1 - 3 yaş
4 - 6 yaş
7 - 11 yaş
12 - 15 yaş
16 ve yukarı yaş
 
 
 1-Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri
 
 1300 cm³ ve aşağısı
40.000’i aşmayanlar
1
743
518
290
220
78
 
 
40.000’i aşıp 70.000’i aşmayanlar
2
817
570
319
242
86
 
 
70.000’i aşanlar
3
892
622
348
264
94
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 1301 - 1600 cm³ e kadar
40.000’i aşmayanlar
4
1.294
970
563
398
153
 
 
40.000’i aşıp 70.000’i aşmayanlar
5
1.423
1067
619
437
168
 
 
70.000’i aşanlar
6
1.553
1164
675
477
183
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 1601 - 1800 cm³ e kadar
100.000’i aşmayanlar
7
2.512
1964
1156
705
274
 
 
100.000’i aşanlar
8
2.741
2142
1262
770
299
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 1801 - 2000 cm³ e kadar
100.000’i aşmayanlar
9
3.957
3048
1792
1067
421
 
 
100.000’i aşanlar
10
4.317
3.326
1955
1.164
459
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 2001 - 2500 cm³ e kadar
125.000’i aşmayanlar
11
5.936
4.309
2.692
1.609
637
 
 
125.000’i aşanlar
12
6.476
4.701
2.937
1.755
695
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 2501 - 3000 cm³ e kadar
250.000’i aşmayanlar
13
8.276
7.200
4.498
2.420
888
 
 
250.000’i aşanlar
14
9.029
7.854
4.907
2.640
969
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 3001 - 3500 cm³ e kadar
250.000’i aşmayanlar
15
12.603
11.340
6.831
3.410
1.251
 
 
250.000’i aşanlar
16
13.749
12.371
7.452
3.720
1.365
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 3501 - 4000 cm³ e kadar
400.000’i aşmayanlar
17
19.815
17.111
10.077
4.498
1.792
 
 
400.000’i aşanlar
18
21.617
18.666
10.994
4.907
1.955
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 4001 cm³ ve yukarısı
475.000’i aşmayanlar
19
32.431
24.320
14.403
6.474
2.512
 
 
475.000’i aşanlar
20
35.379
26.531
15.713
7.062
2.741
 
Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin vergilendirme usulünün bu kanunla değiştirilmesine bağlı olarak kanuna yeni eklenen (I/A) sayılı tarifenin, vergilendirme rejimine ilişkin ilgili maddelerde ibare değişiklikleri yapılmak suretiyle yer alması sağlanmaktadır.
Madde ile vergi miktarlarında olduğu gibi taşıt değerlerinin de her yıl yeniden değerleme oranında artırılmasına imkan sağlanmakta, Bakanlar Kuruluna taşıt değerlerini ayrı ayrı veya birlikte yeniden belirleme yetkisi verilmekte; ayrıca, bu hesaplamalardaki küsuratların ne kadarının dikkate alınmayacağına ilişkin belirleme yapılmaktadır.
Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin vergilendirme usulünün kanunla değiştirilmesine bağlı olarak mevcut tarifenin, 31/12/2017 tarihinden önce kayıt ve tescil edilmiş taşıtlar için uygulanmasını sağlamak üzere geçici madde düzenlenmektedir.
31 Aralık 2017 tarihinden önce kayıt ve tescil edilen araçlara uygulanacak MTV tutarlarını gösteren (I/A) sayılı tarife aşağıdaki gibidir.
Motor Silindir Hacmi  (cm³)
Taşıtların Yaşları İle Ödenecek Yıllık Vergi Tutarı (TL)
1 - 3 yaş
4 - 6 yaş
7 - 11 yaş
12 - 15 yaş
16 ve yukarı yaş
 1-Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri
 1300 cm³ ve aşağısı
743
518
290
220
78
 1301 - 1600 cm³ e kadar
1.294
970
563
398
153
 1601 - 1800 cm³ e kadar
2.284
1.785
1.051
641
249
 1801 - 2000 cm³ e kadar
3.598
2.771
1.629
970
383
 2001 - 2500 cm³ e kadar
5.396
3.918
2.448
1.463
579
 2501 - 3000 cm³ e kadar
7.524
6.545
4.089
2.200
808
 3001 - 3500 cm³ e kadar
11.458
10.309
6.210
3.100
1.138
 3501 - 4000 cm³ e kadar
18.014
15.555
9.161
4.089
1.629
 4001 cm³ ve yukarısı
29.483
22.109
13.094
5.885
2.284
 
Söz konusu madde hükümleri 01 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecektir.
6-) Emlak Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler
 Emlak Vergisi Kanunu’na eklenen Geçici 23. Madde ile takdir komisyonlarınca 2017 yılında 2018 yılı için takdir edilen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri, 2017 yılı için uygulanan birim değerlerinin % 50’sinden fazlasını aşması durumunda, 2018 yılına ilişkin bina ve arazi vergi değerlerinin hesabında, 2017 yılı için uygulanan asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin % 50 fazlası esas alınır. Takip eden 2019,2020 ve 2021 yıllarında 29 uncu madde kapsamında bina ve arazi vergisi matrahları ile asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri bu şekilde belirlenen değerler üzerinden hesaplanır.
Emlak vergi değeri veya asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri esas alınarak uygulanan vergi, harç ve diğer mali yükümlülükler içinde birinci fıkra hükümlerine göre belirlenen değerler dikkate alınarak uygulanır.
Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Söz konusu madde hükümleri 05 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe girecektir.
7-) Gider Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler
Özel iletişim vergisi oranları % 7,5 olarak belirlenmiştir.
Gider Vergileri Kanunu’nun 39 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “%25” , (b) ve (d) bentlerinde yer alan “%15”, (c) bendinde yer alan “%5” ibareleri “%7,5” şeklinde, yedinci fıkrasında yer alan “Birinci fıkradaki %25 ve % 15 oranlarını ayrı ayrı veya birlikte % 5’e, % 5 oranını ise sıfıra kadar indirmeye ve bu oranları kanuni oranlarına kadar artırmaya” ibaresi “Birinci fıkradaki oranları ayrı ayrı veya birlikte sıfıra kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya” şeklinde değiştirilmiştir.
Söz konusu madde hükümleri 01 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecektir.
8-) Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nda Yapılan Düzenlemeler
Şans oyunları, yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyeler için uygulanan veraset ve intikal vergisi oranı % 10’dan % 20’ye çıkarılmıştır.
Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 16 ıncı maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “%10” ibaresi “%20” olarak değiştirilmiştir.
İlgili fıkra’nın yeni şekli aşağıdaki gibidir.
“5602 sayılı Kanunda tanımlanan şans oyunları ile(1) gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerde oran (4783 sayılı Kanunun 11/c maddesiyle değişen ibare; Yürürlük; 01.02.2003) yüzde 20 (2)olarak uygulanır. İkramiyenin ayni olarak ödenmesi halinde, fatura değeri esas alınır.“
Söz konusu madde hükümleri 01 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Saygılarımızla,
Boğaziçi Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim A.Ş.