2018 - 0 7 - 7099 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında

VERGİ SİRKÜLERİ
 
Sirküler Tarihi: 14.03.2018
Sirküler No :2018 / 07
Konu : 7099 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında
           
            7099 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun10.03.2018 tarihli 30356 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
 
 
            Şirket Kuruluşu Aşamasında Defterlerin Tasdik Makamı
           7099 Sayılı Kanun 2. Maddesi uyarınca  213 sayılı Vergi Usul Kanununun    223 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yapılmış olan değişikliğe göre;  Defterler anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin kuruluş aşamasında, şirket merkezinin bulunduğu yer ticaret sicili müdürlüğünce tasdik edilir.
            Buna göre kuruluş aşamasında noterler tarafından yapılan defter açılış tasdikleri, 15.03.2018 tarihi itibariyle sadece şirket merkezinin bulunduğu ticaret sicil müdürlüğünde yapılabilecektir.
            Şirket Kuruluşlarında Sgk İçin Ayrıca İşyeri Bildirgesi Bildirimi Yapılmayacak
            31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 11’inci maddesinin üçüncü fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve altıncı fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
 
"Şirket kuruluşunun ticaret sicili memurluklarına bildirilmesi halinde yapılan bu bildirim Kuruma yapılmış sayılır ve ilgililerce ayrıca işyeri bildirgesi düzenlenmez.”
 
"Bu bildirimlerden hangilerinin işyerinin bildirilmesi yerine geçeceği Kurumca belirlenir, belirlenenlerle ilgili ayrıca işyeri bildirgesi düzenlenmez.”
 
            Şirket kuruluşlarında 10.03.2018 tarihi itibariyle ticaret sicil memurluklarına yapılan bildirim SGK’ya yapılmış sayılacak  ve ayrıca kuruma işyeri bildirgesi düzenlenmeyecektir.
            İmza Sirküleri Ticaret Sicil Müdürlüğünde Verilecektir 
 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 40 ıncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup, yapılan değişiklik ile imza beyanının herhangi bir ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş personelin huzurunda yazılı beyanda bulunmak suretiyle yapılmasına imkan getirilmiştir.
 
 “(2) Her tacir kullanacağı ticaret unvanını ve bunun altına atacağı imzayı sicil müdürlüğüne verir. Tacir, tüzel kişi ise unvanla birlikte onun adına imzaya yetkili kimselerin imzaları da sicil müdürlüğüne verilir. İmza beyanı, herhangi bir ticaret sicili müdürlüğünde yetkilendirilmiş personelin huzurunda yazılı beyanda bulunmak suretiyle verilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılacak tebliğ ile belirlenir.”
 
            İlgili kanun maddesi yayımı öncesinde noterler tarafından verilen imza sirkülerinin 10.03.2018 tarihi itibariyle ticaret sicil müdürlüklerinde verileceği, uygulama ile ilgili usul ve esaslar ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılacak tebliğ ile duyurulacaktır.
            Limited Şirket Kuruluşlarında Taahhüt Edilen Sermayenin En Az Yüzde Yirmibeşinin Tescilden Önce Ödenmesi Şartı Kaldırılmıştır
6102 sayılı Kanunun 585 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Ancak nakden taahhüt edilen payların itibari değerlerinin en az yüzde yirmibeşinin tescilden önce ödenmesi şartı limited şirketler bakımından uygulanmaz.”
 
Uygulama 15.03.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
            Limited Şirket Kuruluşunda Yapılan Diğer Değişiklikler
 
6102 sayılı kanunun 575 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kurucuların imzalarının noterce onaylanması veya şirket sözleşmesinin ticaret sicil müdürü yahut yardımcısı” ibaresi “kurucular tarafından ticaret sicil müdürlüğünde yetkilendirilmiş personelin” şeklinde değiştirilmiştir.
            6102 sayılı Kanunun 587 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “noterce onaylanmasını veya şirket sözleşmesinin ticaret sicil müdürü yahut yardımcısı” ibaresi “ticaret sicil müdürlüğünde yetkilendirilmiş personelin” şeklinde değiştirilmiştir.
 
            Uygulama 15.03.2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir.
 
           
Saygılarımızla,

Boğaziçi Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim A.Ş.