2019 - 33 - Elektronik Ortamda Düzenlenen Belge Uygulamalarına ilişkin 509 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Tebliği Yayımlandı.

VERGİ SİRKÜLERİ
 
Sirküler Tarihi: 21.10.2019
Sirküler No : 2019 / 33
Konu: Elektronik Ortamda Düzenlenen Belge Uygulamalarına ilişkin 509 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Tebliği Yayımlandı.
 
19.10.2019 tarih ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 509 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik ortamda düzenlenen belge uygulamalarının tamamı tek tebliğde toplanmış ve bunlara ilişkin açıklamalar yer almıştır.  Tebliğde yer alan açıklamalar neticesinde elektronik ortamda düzenlenen belgeler ve uygulamaya dâhil olma şartları aşağıda kısaca belirtilmektedir.
 
1- e-FATURA UYGULAMASINA DÂHİL OLMA ŞARTLARI
 
§ 5 Milyon TL ve üzeri olan brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) şartını 2018 veya 2019 hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler 1/7/2020 tarihinden itibaren, 2020 veya müteakip hesap dönemlerinde sağlayan mükellefler, ilgili hesap dönemini izleyen yılın yedinci ayının başından itibaren, e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir.
 
§ Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı liste kapsamındaki mallar nedeniyle EPDK’dan lisans alımı veya mezkur Kanuna ekli (III) sayılı liste kapsamındaki malların imal, inşa veya ithalini 2019 yılında gerçekleştirenler 1/7/2020 tarihinden itibaren, 2020 veya müteakip yıllarda gerçekleştirenler ise, lisans alımı veya imal, inşa veya ithalin gerçekleştirildiği ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir.
 
§ Aracı hizmet sağlayıcıları, internet reklamcılığı hizmet aracıları ile internet ortamında ilan yayınlayanlar 1/7/2020 tarihine kadar (2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen işler ile iştigal etmek üzere işe başlayacak mükellefler ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde) başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir.
 
§ 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler 1/1/2020 tarihine kadar (2020 veya müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen işler ile iştigal etmek üzere işe başlayacak mükellefler ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde) başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir.
 
2-    İHRACAT İŞLEMLERİNDE e-FATURA UYGULAMASINA DÂHİL OLMA ŞARTLARI
 
§ e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden, 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11 inci maddesi kapsamındaki mal ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere ÖZEL FATURA ile yapılan bavul ticareti kapsamındaki satışlar dahil) ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında fatura düzenleyecek olanlar, bahsi geçen faturalarını 1/7/2017 tarihinden (Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan bavul ticareti kapsamındaki satışlar açısından 1/7/2020 tarihinden) itibaren e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir.
 
3-    e-ARŞİV UYGULAMASINA DÂHİL OLMA ŞARTLARI
 
§ e-Fatura uygulamasına dahil olan mükellefler ileisteğe bağlı olarak e-Fatura uygulamasına bu Tebliğin yayım tarihi itibarıyla geçmiş olan mükellefler 1/1/2020 tarihine kadar,
 
§ Aracı hizmet sağlayıcıları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ile internet reklamcılığı hizmet aracılarının 1/1/2020 tarihine kadar (2020 ve müteakip hesap dönemlerinden itibaren bu paragrafta belirtilen işler ile iştigal etmek üzere işe başlayacak mükelleflerin ise işe başlama tarihinden itibaren 3 ay içinde)
 
§ e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL’yi) aşması halinde, tebliğde belirtilen istisnai durumlar haricinde söz konusu faturaların “e-Arşiv Fatura” olarak Gelir İdaresi Başkanlığınca sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden düzenlenmesi zorunludur.
 
4-    e-İRSALİYE UYGULAMASINA DÂHİL OLMA ŞARTLARI
 
§ Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle EPDKdan lisans (bayilik lisansı dahil) alan mükellefler.
 
§ Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malların imal, inşa, ithalini ve ana bayi/distribütör şeklinde pazarlamasını gerçekleştiren mükellefler.
 
§ 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında düzenlenen işletme ruhsatı/sertifıkası sahipleri ve işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ile yaptıkları sözleşmeye istinaden maden üretim faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişi mükellefler.
 
§ 4634 sayılı Şeker Kanununun 2 nci maddesinin (e) bendinde tanımına yer verilen şekerin (beyaz şeker) imalini gerçekleştiren mükellefler.
 
§ e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan mükelleflerden demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükellefler.
 
§ Tarım ve Orman Bakanlığınca gübre üretim ve tüketiminin kayıt altına alınmasına yönelik oluşturulan Gübre Takip Sistemi’ne kayıtlı kullanıcılar.
 
§ e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafı iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.
 
1/7/2020 kadar e-İrsaliyesi uygulamasına ilişkin başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak uygulamaya dâhil olmaları gerekmektedir.
 
§ 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler ise
 
1/1/2020 kadar e-İrsaliyesi uygulamasına ilişkin başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak uygulamaya dâhil olmaları gerekmektedir.
 
5-    e-SERBEST MESLEK MAKBUZU UYGULAMASINA DÂHİL OLMA ŞARTLARI
 
§ 1/2/2020 tarihi itibarıyla faaliyetine devam etmekte olanlar, 1/6/2020 tarihine kadar
 
§ 1/2/2020 tarihinden (bu tarih dâhil) itibaren faaliyetine başlayacak olanlar işe başladıkları ayı izleyen 3 üncü ayın sonuna kadar
 
e-Serbest Meslek makbuzu uygulamasına dahil olmaları ve bu tarihten itibaren tebliğide belirtilen istisnai durumlar haricinde e-Serbest Meslek makbuzu düzenlenmesi zorunludur.
 
6-    e-MÜSTAHSİL MAKBUZU UYGULAMASINA DÂHİL OLMA ŞARTLARI
 
§ e-Fatura uygulamasına geçmek zorunda olan mükelleflerden faaliyetleri gereği aynı zamanda müstahsil makbuzu düzenlemek zorunda olanlar, 1/7/2020 tarihine kadar,
 
§ 11/3/2010 tarihli ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler 1/1/2020 tarihine kadar
 
Müstahsil makbuzunu e-Müstahsil Makbuzu olarak düzenlemeleri gerekmektedir.
 
7-    e-GİDER PUSULASI UYGULAMASINA DÂHİL OLMA ŞARTLARI
 
Başkanlık, yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefleri veya mükellef gruplarını faaliyet, sektör ve ciro tutarına bağlı olmaksızın, yazılı bildirim yapmak ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay süre vermek suretiyle e-Gider Pusulası uygulamasına, belirtilen süre içinde geçme zorunluluğu getirilmiştir.
 
8-    e-BİLET UYGULAMASINA DÂHİL OLMA ŞARTLARI
 
§ 8/1/2018 tarihli ve 30295 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde belirtilen şehirlerarası tarifeli yolcu taşımacılığı faaliyetiyle iştigal eden Dİ yetki belgeli işletmeler 1/1/2021 tarihine kadar (2021 veya müteakip yıllarda faaliyetlerine başlayanlar, faaliyete başladığı ayı izleyen dördüncü ayın başından itibaren)
 
§ Yerli ve yabancı sinema filmi gösteriminde bulunan sinema işletmeleri 1/7/2020 tarihine kadar (1/7/2020 tarihinden sonra faaliyetlerine başlayanlar, faaliyetlerine başladıkları ayı izleyen dördüncü ayın başına kadar)
 
e-Bilet uygulamasına geçme zorunluluğu getirilmiştir.
 
9-    e-SİGORTA KOMİSYON GİDER BELGESİ UYGULAMASINA DÂHİL OLMA ŞARTLARI
 
e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi Uygulaması isteğe bağlı bir uygulama olup, dileyen mükellefler gerekli başvurularını yaparak söz konusu uygulamadan yararlanabilirler.
 
Gelir İdaresi Başkanlığınca en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek, sigorta, emeklilik ve reasürans şirketlerinin veya sigorta ve emeklilik aracılarının e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirmeye ve bu durumu ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak duyurularla belirlemeye yetkilidir.
 
Uygulamaya dahil olan Sigorta, emeklilik ve Reasürans şirketleri veya sigorta ve emeklilik aracılarının uygulamaya dâhil oldukları tarihten itibaren düzenleyecekleri sigorta poliçelerini, bu tebliğde belirtilen istisnai durumlar haricinde e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi olarak bu tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre düzenlemek ve alıcıların talebi doğrultusunda elektronik ya da kağıt ortamında teslim etmek zorundadırlar.
 
10-e-SİGORTA POLİÇESİ UYGULAMASINA DÂHİL OLMA ŞARTLARI
 
e-Sigorta Poliçesi Uygulaması isteğe bağlı bir uygulama olup, dileyen mükellefler gerekli başvurularını yaparak söz konusu uygulamamdan yararlanabilirler.
 
Gelir İdaresi Başkanlığınca en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek, sigorta, emeklilik ve reasürans şirketlerinin veya sigorta ve emeklilik aracılarının e-Sigorta Poliçesi uygulamasına dahil olma zorunluluğu getirmeye ve bu durumu ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak duyurularla belirlemeye yetkilidir.
 
Uygulamaya dahil olan Sigorta, emeklilik ve Reasürans şirketleri veya sigorta ve emeklilik aracılarının uygulamaya dâhil oldukları tarihten itibaren düzenleyecekleri sigorta poliçelerini, bu tebliğde belirtilen istisnai durumlar haricinde e-Sigorta Poliçesi olarak bu tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre düzenlemek ve alıcıların talebi doğrultusunda elektronik ya da kağıt ortamında teslim etmek zorundadırlar.
 
11-e-DÖVİZ ALIM-SATIM BELGESİ UYGULAMASINA DÂHİL OLMA ŞARTLARI
 
e-Döviz Alım-Satım Belgesi uygulaması zorunlu bir uygulama olmayıp, Gelir İdaresi Başkanlığınca en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek, yetkili müesseselere e-Döviz Alım-Satım Belgesi Uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirmeye ve bu durumu ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak duyurularla belirlemeye yetkilidir.
 
Yetkili müesseseler uygulamaya zorunlu olarak dâhil oldukları tarihten itibaren düzenleyecekleri döviz alım-satım belgelerini, bu tebliğinV.7 ve VIII. Numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde e-döviz alım-satım belgesi olarak bu tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre düzenlemek ve alıcıların talebi doğrultusunda elektronik ya da kağıt ortamında teslim etmek zorundadırlar.
 
12-e-DEKONT UYGULAMASINA DÂHİL OLMA ŞARTLARI
e-Dekont uygulaması zorunlu bir uygulama olmayıp, Gelir İdaresi Başkanlığınca en az 3 aylık zaman süresi belirleyerek, yetkili müesseselere e-Döviz Alım-Satım Belgesi Uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirmeye ve bu durumu ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanacak duyurularla belirlemeye yetkilidir.
Bankalar zorunlu olarak uygulamaya dâhil oldukları tarihten itibaren düzenleyecekleri Dekontları e-Dekont olarak bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre düzenlemek ve alıcılarının talebi doğrultusunda elektronik ya da kağıt ortamda teslim etmek zorundadırlar.
Saygılarımızla,

Boğaziçi Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim A.Ş.