2019 - 38 - Turizm Payının Beyanı Ve Tahsiline İlişkin Usul Ve Esasları İçeren 1. Sıra Nolu Turizm Payı Beyannamesi Genel Tebliği Hakkında

VERGİ SİRKÜLERİ
Sirküler Tarihi: 05.11.2019
Sirküler No : 2019 / 38
Konu: Turizm Payının Beyanı Ve Tahsiline İlişkin Usul Ve Esasları İçeren 1. Sıra Nolu Turizm Payı Beyannamesi Genel Tebliği Hakkında
 
02/11/2019 tarih ve 30936 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Turizm Payı Beyannamesi Genel Tebliği ile Turizm Payı Beyanı ve Tahsiline ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.
Turizm Payı Mükellefi Ve Oranları
7183 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde belirtilen ticari işletmelerin yatırımcısı veya işletmecisi olan gerçek veya tüzel kişiler, bu işletmelerindeki faaliyetleri sonucunda elde ettikleri net satış ve kira gelirlerinin toplamı üzerinden alınan turizm payını Turizm Payı Beyannamesi ile beyan etmekle yükümlüdürler.
Turizm Payı Oranları;
-       Bileşik tesisler ile konaklama tesislerinden binde yedi buçuk,
 
-       Bakanlıktan belgeli yeme-içme ve eğlence tesislerinden binde yedi buçuk,
 
-       Deniz turizmi tesisleri ile Bakanlıktan belgeli deniz turizmi araçlarından binde yedi buçuk,
 
-       Seyahat acentalarından (münferit uçak bileti satışları hariç) on binde yedi buçuk,
 
-       Havayolu işletmelerinden (ticari yolcu taşımacılığı faaliyetlerinden) on binde yedi buçuk,
 
-       Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından işletilenler hariç olmak üzere havalimanı ve terminal işletmelerinden binde iki,
 
oranında turizm payı alınır.
 
-       Kış, termal, sağlık, kırsal ve nitelikli spor turizmi gibi Bakanlık tarafından teşvik edilmesi uygun görülen turizm türlerinde faaliyet gösteren tesisler için bu oranlar yüzde elli indirimli olarak uygulanır.
 
 
 
Turizm Payı Beyannamesi
Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olsun veya olmasın belirlenen işletmelerin yatırımcısı veya işletmecisi olan gerçek veya tüzel kişiler Turizm Payı Beyannamelerini gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine elektronik ortamda göndermek zorundadırlar.
 
Beyan dönemleri;
a)    Kurumlar vergisi mükellefleri için aylık,
b)    Diğerleri için üç aylık,
olarak belirlenmiştir.
 
Üç aylık beyan dönemleri aşağıda belirtilmiştir:
a) Birinci dönem; Ocak-Şubat-Mart.
b) İkinci dönem; Nisan-Mayıs-Haziran.
c) Üçüncü dönem; Temmuz-Ağustos-Eylül.
ç) Dördüncü dönem; Ekim-Kasım-Aralık.
 
7183 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin Hazine ve Maliye Bakanlığına vermiş olduğu yetkiye dayanılarak turizm payının beyan süresi, beyan dönemini takip eden ayın son günü olarak belirlenmiştir.
Turizm Payı Beyannamesinin, beyan dönemini takip eden ayın son günü saat 23.59’a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilmesi ve beyan edilen turizm payının aynı süre içerisinde ödenmesi gerekmektedir.
Turizm Payı Beyannamesini vermekle yükümlü olanlar, beyan dönemi içerisinde net satışı ve kira geliri bulunmasa dahi Turizm Payı Beyannamesini vermekle yükümlüdürler. Bu durumda beyannamenin, “Beyan edilecek turizm payı bulunmamaktadır” seçeneği işaretlenerek gönderilmesi gerekmektedir.
 
Turizm Payı Beyannamesinin Verileceği Vergi Dairesi
Turizm Payı Beyannamesinin verileceği yetkili vergi dairesi;
a) 7183 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi hükmü gereğince; gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunanlar için gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu,
b) 7183 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığına verilen yetkiye istinaden; gelir veya kurumlar vergisinden mükellefiyeti bulunmayan gerçek kişiler için yerleşim yeri adresinin bulunduğu, gerçek kişiler dışında kalanlar için ise kanuni merkezi/işyerinin bulunduğu vergi dairesine verilecektir.
 
Turizm Payı Beyannamesinin Elektronik Ortamda Gönderilmesi
Beyannamenin elektronik ortamda bizzat mükelleflerce gönderilmesi mümkün olduğu gibi aracılık yetkisi bulunan meslek mensupları tarafından da beyannamelerinin gönderilmesi mümkündür.
 
Turizm Payı Mükellefiyetinin Bildirimi
Bu Tebliğin yürürlük tarihi itibarıyla Turizm Payı Beyannamesi vermekle yükümlü olanların turizm payı mükellefiyetinin tesis işlemlerinin yapılması için bu Tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren 15 gün içinde Başkanlığın İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr/) sistemi üzerinden elektronik ortamda başvuru yapmaları ya da dilekçe ile yetkili vergi dairesine müracaat etmeleri veya dilekçelerini kayıtlı posta (Taahhütlü, Acele Posta Servisi (APS) vb.) ile göndermeleri gerekmektedir.
 
Turizm Payı Beyannamesinin ilk beyan dönemi
Turizm Payı Beyannamesini aylık dönemler hâlinde beyan etme zorunluluğu getirilen kurumlar vergisi mükelleflerinin Ekim/2019 dönemine ilişkin olarak verecekleri ilk beyannamelerini beyan dönemini takip eden ayın son günü olan 30/11/2019 tarihinin resmi tatil gününe denk gelmesi nedeniyle 2/12/2019 günü (resmi tatili takip eden ilk işgünü) saat 23.59’a kadar elektronik ortamda beyan etmeleri gerekmektedir.
Turizm Payı Beyannamesini üç aylık dönemler hâlinde beyan etme zorunluluğu getirilen mükelleflerin Ekim-Kasım-Aralık/2019 dönemine ilişkin olarak verecekleri ilk beyannamelerini 31/01/2020 günü saat 23.59’a kadar elektronik ortamda beyan etmeleri gerekmektedir.
 
Turizm Payı Beyannamesine ilişkin düzeltme beyannamesi
 
Elektronik ortamda gönderilen Turizm Payı Beyannameleri, sistem tarafından ön kontrolü yapıldıktan sonra kabul edilecektir. (2) Turizm Payı Beyannamesinde, turizm payının tahakkuk ettirilmesini engelleyen hata tespit edilmesi hâlinde bu hata kaynağı ile birlikte beyannameyi gönderene elektronik ortamda bildirilecek ve beyannameyi gönderen tarafından söz konusu hatalar düzeltildikten sonra beyanname tekrar gönderilecektir.
 
Söz konusu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.
 
Saygılarımızla,

Boğaziçi Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim A.Ş.