2019 - 42 - e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce 01/01/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek ve tutarı 5.000 TL ve 30.000 TL’yi aşan faturaların e-arşiv fatura olarak GİB portalından düzenlenmesine ilişkin duyuru

VERGİ SİRKÜLERİ
 
Sirküler Tarihi: 20.12.2019
Sirküler No : 2019 / 42
Konu: e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce 01/01/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek ve tutarı 5.000 TL ve 30.000 TL’yi aşan faturaların e-arşiv fatura olarak GİB portalından düzenlenmesine ilişkin duyuru
 
Bilindiği üzere 19/10/2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 509 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde;
e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1/1/2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30.000 TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, ilgili Tebliğin “V.7.” ve “VIII.” numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde, “e-Arşiv Fatura” olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portalı üzerinden düzenlenmesi zorunluluğu getirilmiş ve aynı bölümde; aynı günde aynı kişilere düzenlenen faturaların topluca birlikte değerlendirilerek vergiler dâhil tutar toplamının söz konusu tutarları aşması halinde, bu faturaların e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi ve alınması zorunluluğunun bulunduğu belirtilmiştir.
 
Konu ile ilgili önemli başlıklar aşağıdaki gibidir:
1-       Sözkonusuuygulama1/1/2020tarihiitibariyleyürürlüğegirecektir.
2-       Uygulamanınkapsamınae-ArşivFaturauygulamasına  dahil  olmayanmükellefler girmektedir.
3-       Aynı günde ve aynı kişiye düzenlenen faturaların toplamının belirtilen tutarları aşmasıhalindebelirtilenzorunlulukoluşacaktır.Belirtilentutarınaltındakalan işlemler için kağıt (matbu) fatura olarak düzenlenebilmesi uygulaması öteden beri olduğu gibi devamedecektir.
4-       Aynı gün içinde aynı kişiye gerçekleştirilen satışların her biri belirtilen tutarın altındakalmaklabirlikte,busatışlarıntoplamtutarınınbelirtilenhadleriaşması durumunda;buişlemleriçinkağıt(matbu)olarakfaturadüzenlenmişisebu


faturalarınyerinee-ArşivFatura’nıne-BelgePortaliüzerindendüzenlenmesive matbukağıtfaturalarıniptalişleminetabitutulmasıgerekmektedir.
5-       Aynı günde ve aynı vergi mükellefine gerçekleştirilecek satışların vergiler dahil toplam tutarı 5.000 TL’yi, vergi mükellefi olmayanlara gerçekleştirilecek satışların ise vergiler dahil toplam tutarının 30.000 TL’yi aşması halinde söz konusu satışlara ait faturalar e-Belge Portali üzerinden e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi gerekecektir.Belirtilen tutarın altındaki faturalar ise öteden
 beri    olduğu    gibi    kağıt(matbu)         fatura    olarak     düzenlenmeye       devam edilebilecektir.
6-       Söz konusu zorunluluk mükelleflerimize e-Arşiv Fatura uygulamasına bir başvuru zorunluluğu ve elektronik imza veya mali mühür alma zorunluluğu getirmemektedir.
7-       Belirtilen nitelikteki faturaların düzenlenmesi işlemi; sadece Başkanlığımız tarafındanoluşturulanveÜCRETSİZolaraktümmükelleflerimizinkullanımına sunulan e-Belge PORTALI üzerinden gerçekleştirebileceklerdir.
8-       e-Belge düzenleme portaline mali mühür veya elektronik imza kullanım zorunluluğu olmadan, İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) kullanıcı kodu ve şifresi kullanılarak girilebilecektir. İnteraktif Vergi Dairesi kullanıcı kodu ve şifresi bulunan mükelleflerimizin herhangi yeni bir başvuru yapmasına gerek bulunmayıp, bu kod ve şifresi henüz bulunmayan mükelleflerimiz ise ivd.gib.gov.tradresindengereklikaydınıoluşturarakkullanıcıkoduveşifrelerini alabileceklerdir.
9-       E-BelgePortaliüzerindenoluşturulacake-ArşivFaturaların,mükellefinONAY’ı ileBaşkanlıksistemlerineaitmalimühürtatbikedilerektamamlanacaktır.
10-   Bu kapsamda oluşturulacak e-Arşiv Faturalar için Başkanlığımız tarafından ücretsiz olarak sunulan e-Belge Portali dışında başka herhangi bir yazılıma, uygulamaya, muhasebe programına veya özel entegratör kuruluşa ihtiyaç bulunmamaktadır.
11-   Mükellefler istemeleri halinde belirtilen tutarların altındaki fatura düzenlemeişlemleriiçindesözkonusue-BelgePortalinikullanmalarımümkün bulunmaktadır.
 


12-   Düzenlenen e-Arşiv Faturalar alıcılarına her türlü elektronik ortamda (e-mail, sms vb.) iletebileceği gibi, düzenlenen belgelerin kağıt çıktısı alınarak ve belge üzerinemükellefinıslakimzasıtatbikedilerekalıcılarınateslimedilebilecektir.
13-   Düzenlenen e-Arşiv Faturaların sorgulanması, görüntülenmesi, elektronik ortamda indirilmesi ve kağıt çıktısının alınması işlemlerinin e-Belge Portali üzerinden gerçekleştirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bununla birlikte düzenlenen e-Arşiv Faturaların muhafaza ve ibraz işlemleri Vergi Usul Kanunu düzenlemeleri uyarınca mükelleflerimizin sorumluluğunda bulunmakta olup, söz konusu belgelerin e-Belge Portalinden elektronik olarak indirilmesi ya da kağıt çıktı alınarak muhafaza edilmesigerekmektedir.
 
 
 
Saygılarımızla,

Boğaziçi Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim A.Ş.