2020 - 20 - GEKAP Usul ve Esasları Hakkında Hatırlatma

VERGİ SİRKÜLERİ
 
Sirküler Tarihi: 27.02.2020
Sirküler No : 2020 / 20
Konu: GEKAP Usul ve Esasları Hakkında Hatırlatma
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 07/02/2020 tarihli "Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar" yayınlanmıştır.
 
Söz konusu (I) sayılı listede yer alan ürünler aşağıdaki gibi kategorize edilerek ayrıntılı tanımlara ve konuya ilişkin çeşitli örneklere yer verilmiştir.
 
  • Ambalajlar için Geri Kazanım Katılım Payı Uygulamaları
  • Bitkisel Yağlar için Geri Kazanım Katılım Payı Uygulamaları
  • Elektrikli ve Elektronik Eşyalar için Geri Kazanım Katılım Payı Uygulamaları
  • İlaçlar için Geri Kazanım Katılım Payı Uygulamaları
  • Lastikler için Geri Kazanım Katılım Payı Uygulamaları
  • Pil ve Akümülatörler için Geri Kazanım Katılım Payı Uygulamaları
  • Madeni Yağlar için Geri Kazanım Katılım Payı Uygulamaları
 
Bu kapsamda Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik kapsamında beyanda bulunacak mükelleflerin Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesini, plastik poşetin satışının yapıldığı ve diğer ürünler için piyasaya sürüldüğü/ithal edildiği beyan dönemini takip eden ayın son günü (Ocak ayı dönemine ilişkin 02/03/2020 tarihinde gönderilecektir) saat 23.59’a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda göndermesi gerekmektedir.
 
Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesini vermekle yükümlü olanlar, beyan dönemi içerisinde plastik poşetlerin satışını diğer ürünlerin ise piyasa arzını/ithalini yapmamış olsalar dahi Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesini vermekle yükümlüdürler. Bu durumda beyannamenin “Beyan edilecek geri kazanım katılım payı bulunmamaktadır” seçeneği işaretlenerek gönderilmesi gerekmektedir.
 
 
 
 
Saygılarımızla,

Boğaziçi Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim A.Ş.