2020 - 39 - 7244 Sayılı Yeni Koronavirüs (Covıd-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında

VERGİ SİRKÜLERİ
 
Sirküler Tarihi: 21.04.2020
Sirküler No : 2020 / 39
Konu : 7244 Sayılı Yeni Koronavirüs (Covıd-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hakkında
            17/04/2020 tarihli ve 31102 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de yayınlanan 7244 Sayılı Yeni Koronavirüs (Covıd-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.
            Bazı Mükelleflerin Yıllık İlan ve Reklam Vergileri İle Yıllık Çevre Temizlik Vergilerinin Ödemelerinde Değişiklik Yapılmıştır
            7244 sayılı kanunun 1/g maddesi uyarınca faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işletmelerin yıllık ilan ve reklam vergileri ile yıllık çevre temizlik vergilerinin, faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunulamayan dönemlere isabet eden kısmının tahsil edilmeyeceği belirtilmiştir.
            Ücretsiz İzne Ayrılan ve Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanamayan  İşçiler ile  15.03.2020 Tarihinden Sonra İşten Çıkarılmış Olup İşsizlik Ödeneğinden Yararlanamayan Kişilere Ödeme Yapılması Öngörülmüştür
            İlgili kanunun 7.maddesine göre Ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçilere ve 15.3.2020 tarihinden sonra işten çıkarılmış olup, işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçilere, işsizlik Fonundan her gün için 39,24 Türk Lirası nakdi ücret desteği verilecektir. Ücretsiz izne ayrılarak ücret desteğinden yararlanan işçinin işveren tarafından fiilen çalıştırılmaya devam ettiğinin tespiti halinde bu şekilde çalıştırılan her işçi ve çalıştırıldığı her ay için ayrı ayrı olmak üzere fiilin işlendiği tarihteki 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesince belirlenen aylık brüt asgari ücret tutarında çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerince idari para cezası uygulanır ve ödenen nakdi ücret desteği ödeme tarihinden itibaren işleyecek kanuni faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.
Kısa Çalışma Ödeneğinin Başlatılmasında Uygunluk Tespitleri Düzenlemesi
 4447 sayılı İşsizlik Sigortası  Kanununun  geçici 23 üncü maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesine “başvurular,” ibaresinden sonra gelmek üzere “uygunluk tespitleri hariç olmak üzere” ibaresi eklenmiştir.
Buna göre, kısa çalışma ödeneği, uygunluk tespitinin tamamlanmasını beklemeden işverinin beyanına göre ödenecek, hatalı bilgi verilmesi halinde ise ödenen ücretler hesaplanacak faizleriyle birlikte işverenden tahsil edilecektir.
Kısa çalışma ödenekleri Mayıs ayından itibaren her ayın 5inden 5ine 3 ay için ödenecektir.
            Her Türlü İş ve Hizmet Sözleşmeleri Fesihi Üç Ay Süreyle Durdurulmuştur
          İlgili kanunun 9.maddesine göre her türlü iş veya hizmet sözleşmesinin 17.04.2020 tarihinden itibaren üç ay süreyle ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından feshedilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç aylık süreyi geçmemek üzere işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye haklı nedene dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermez.
 
Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilir.
        Sermaye Şirketlerinde 30.09.2019 Tarihine Kadar Sadece 2019 Yılı Net Karının Yüzde 25’i Dağıtılabilecektir                             
         İlgili kanunun 12.maddesine göre Sermaye şirketlerinde, 30/9/2020 tarihine kadar 2019 yılı net dönem kârının yalnızca yüzde yirmi beşine kadarının dağıtımına karar verilebilir, geçmiş yıl kârları ve serbest yedek akçeler dağıtıma konu edilemez, genel kurulca yönetim kuruluna kâr payı avansı dağıtımı yetkisi verilemez. Devlet, il özel idaresi, belediye, köy ile diğer kamu tüzel kişilerinin ve sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait fonların, doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip olduğu şirketler hakkında bu fıkra hükmü uygulanmaz.
             Genel kurulca 2019 yılı hesap dönemine ilişkin kâr payı dağıtımı kararı alınmış ancak henüz pay sahiplerine ödeme yapılmamışsa veya kısmi ödeme yapılmışsa, 2019 yılı net dönem kârının yüzde yirmi beşini aşan kısma ilişkin ödemeler birinci fıkrada belirtilen sürenin sonuna kadar ertelenir.
           Saygılarımızla,

Boğaziçi Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim A.Ş.