2022 64 Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ hk;

  

 
 
VERGİ SİRKÜLERİ
 
Sirküler Tarihi: 26.10.2022
Sirküler No: 2022/64
Konu: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ hk;
25 Ekim 2022 tarihli ve 31994 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 43) ile;
 
1-Kısmi tevkifata tabi işlemlerde işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin sorumlu sıfatıyla kanuni süresinden sonra beyan edilen kısmının bu beyana ilişkin ödemenin yapıldığı döneme ait 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabileceği açıklanmaktadır.
 
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin “İndirim” başlıklı (I/C-2.1.1.2.) bölümünde yapılan değişikliğe göre;
 
·                    Sorumlu sıfatıyla beyan edilen tutarın, kanuni süresinde beyan edilme şartıyla beyanın yapıldığı ay içinde verilmesi gereken 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılabileceği,
·                    Sorumlu sıfatıyla kanuni süresinden sonra beyan edilen kısmı ise en erken bu beyana ilişkin ödemenin yapıldığı döneme ait 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılabileceği düzenlenmiştir.
 
Yürürlük tarihi: 25.10.2022
 
2-Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin tesliminde uygulanacak tevkifat oranı (5/10) olarak belirlenmekte ve demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin Payları Borsa İstanbul A.Ş.’ de işlem gören şirketler tarafından tesliminde de tevkifat uygulanacağı açıklanmaktadır.
 
Yürürlük tarihi: 01.11.2022
 
3-Gıda maddelerinin teslimlerinden doğan iade taleplerinin, takvim yılının Ocak-Haziran dönemindeki teslimleri için, en erken ilgili yılın Haziran en geç ilgili yılın Kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi kaydıyla nakden iade edilebileceği belirtilmektedir.
 
Yürürlük tarihi: 01.11.2022
 
4-Tam istisna kapsamındaki işlemin gerçekleşmesinden sonra işleme ilişkin mal ve hizmet alımları ile ilgili kur farklarına ilişkin açıklama yapılmaktadır.
 
Tebliğin 5 inci maddesiyle, aynı tebliğin (IV/A-1.6.) bölümünde yapılan değişikliğe göre;
 
              Tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellefin mal ve hizmet alımlarına ilişkin olarak lehine oluşan kur farkı nedeniyle KDV hesaplanması ve kur farkının ortaya çıktığı dönem beyannamesinde beyan edilmesi gerekmektedir,
              Tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellefin lehine oluşan kur farkının iade işlemleri sonuçlandırılmadan önce ortaya çıkması halinde bu tutarın iade hesabından düşülmesi gerekmektedir,
              İadeye konu edilemeyen bu tutarın ise kur farkının ortaya çıktığı dönem indirim hesaplarına alınması mümkündür,
              Söz konusu kur farkının iade işlemleri sonuçlandırıldıktan sonra ortaya çıkması halinde ise iade hesabında herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
 
Yürürlük tarihi: 25.10.2022
 
5-1/7/2022 tarihli ve 31887 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 7417 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi uyarınca 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 10 uncu maddesinde yapılan değişiklikle “sigorta şirketleri tarafından verilen süresiz ve şartsız kefalet senetlerinin de teminat olarak kabul edilmesine ilişkin yapılan değişikliğe uygun olarak KDV Genel Uygulama Tebliğinin ilgili bölümleri güncellenmektedir.
 
Tebliğin 6‘ncı maddesiyle, yukarıda hatırlatılan düzenlemeye uygun olarak, aynı Tebliğin (IV/A-5.1.), (IV/A-5.2.), (IV/A-5.4.), (IV/A-5.5.), (IV/A-5.6.), (IV/A-6.) ve (IV/C-2.) bölümlerinde değişiklik yapılmıştır.
 
Böylelikle, sigorta şirketleri tarafından düzenlenen kefalet senetlerinin, teminat karşılığı yapılan KDV iadelerinde teminat olarak kabul edilebilmesine yönelik düzenleme yapılmıştır.
 
Buna göre, sigorta şirketleri tarafından düzenlenen kefalet senetlerinin paraya çevrilmeleri konusunda hiçbir sınırlayıcı şart taşımayacak biçimde süresiz ve şartsız, Tahsilat Genel Tebliği (Seri: A Sıra No:1) ekindeki örneğe (EK-13) uygun olarak ve Türkiye’de yerleşik sigorta şirketleri tarafından düzenlenmiş olması gerekmektedir.
 
Yürürlük tarihi: 1.11.2022
 
İlgili tebliğe aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
 
 
Saygılarımızla,
 
Boğaziçi Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim A.Ş.