2022 71 Ba - Bs Bildirimi Verme Zorunluluğu İlişkin VUK Tebliği hk;

 VERGİ SİRKÜLERİ

 
Sirküler Tarihi: 05.12.2022
Sirküler No: 2022/71
Konu: Ba - Bs Bildirimi Verme Zorunluluğu İlişkin VUK Tebliği  hk;
03 Aralık 2022 tarihli ve 32032 sayılı Resmi Gazetede 543 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlandı.
 
Bu Tebliğ ile yapılan değişiklik uyarınca, bildirim verme yükümlülüğü bulunan; ancak tüm mal veya hizmet alış ve satışları KDV hariç 5.000 TL’lik haddin altında kalan veya elektronik belge olarak düzenlenen belgelerden oluşan mükelleflerin boş form Ba / form Bs bildirim verme zorunluluğu, Ocak/2023 dönemine ilişkin olarak verilecek bildirim formlarına uygulanmak üzere kaldırılmıştır.
 
Ayrıca Tebliğ ile değiştirilen “Örnek 2” uyarınca, aynı firmadan elektronik ortamda ve kâğıt ortamında alınan belgelerin KDV hariç toplam tutarı 5.000 TL’yi aşıyorsa, sadece kâğıt ortamında düzenlenen belgelerin (5.000 TL’lik yasal sınırı aşmıyor olsa dahi) bildirime dâhil edilmesi, elektronik ortamda düzenlenen belgelerin ise bildirime dâhil edilmemesi gerekmektedir. Eğer düzenlenen belgelerin tamamı elektronik ortamda düzenlenmişse, bildirim verilmesine gerek bulunmamaktadır.
 
Tebliğdeki Örnek:
 
“Form Ba ve Form Bs bildirimi verme yükümlülüğü bulunan C firmasına, 2023/Şubat döneminde D firması tarafından elektronik ortamda düzenlenen 4 adet belge tutarı toplamı KDV hariç 4.000 TL, kâğıt ortamda düzenlenen 3 adet belge tutarı toplamı ise KDV hariç 2.500 TL’dir. Ayrıca, C firmasınca aynı dönemde E firmasına elektronik ortamda düzenlenen 2 adet belge tutarı toplamı KDV hariç 6.000 TL’dir. İlgili ayda C firmasının bildirimlere konu başka bir alım-satımı olmamıştır.
 
Bu durumda, C firmasının 2023/Şubat dönemi Form Ba bildiriminde, D firmasınca elektronik ortamda ve kâğıt ortamında düzenlenen belgelerin KDV  hariç toplam tutarı olan (4.000+2.500) 6.500 TL’nin Tebliğde belirtilen haddi geçtiği göz önünde bulundurulduğunda, sadece kâğıt ortamında düzenlenen 3 adet belge tutarı toplamı olan KDV hariç 2.500 TL’nin bildirime dâhil edilmesi, elektronik ortamda düzenlenen belgelerin ise bildirime dâhil edilmemesi gerekmektedir.
 
 
 
 
Diğer taraftan, C firmasının, E firmasına 2023/Şubat döneminde yaptığı satışlara ilişkin düzenlenen belgelerin tamamının elektronik ortamda düzenlenmesi nedeniyle, Form Bs bildirimini vermesine gerek bulunmamaktadır.”
 
Tebliğe aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşabilirsiniz.
 
 
Saygılarımızla,
 
Boğaziçi Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim A.Ş.